Tess började som praktikant våren 2020 och idag jobbar hon som reporter på P4 Jämtland

Nu är det praktikantdags igen och vad är väl då bättre än att få ta del av vad en av många  praktikanter tyckte om förra årets praktik.

Tess Rikardsson praktiserade på P4 Jämtland våren 2020 och det ledde först till ett sommarvikariat och nu är hon visstidsanställd som reporter på P4 Jämtland.

Läs vår intervju med Tess. Har du fler frågor efter att du läst får du gärna skicka din fråga till praktiexjobb@sr.se.

Hej Tess! Du är en av de studenter som hade en praktikplats på Sveriges Radio förra våren. Hur var det att jobba som praktikant och vad fick du göra?

Det som var så bra var att dagarna var väldigt olika och jag fick testa olika roller såsom programledare, side-kick, agendareporter och dagreporter. Att jobba som dagreporter var spännande och utmanande för där fick jag intervjua personer live. Andra uppgifter jag fick var att jobba med webartiklar och klippa ihop andra intervjuer. På P4 Jämtland har de ett eftermiddagsprogram och till det fick jag även planera och påverka innehållet. Så jag fick verkligen prova på allt möjligt.

Vad pluggade du och vad fick dig att söka dig till Sveriges Radio?

Jag kommer från Jämtland, pluggade Media och kommunikation på Jönköping University så valet att jobba för Sveriges Radio Jämtland var naturligt och har lärt mig mer om mina hemtrakter. Men jag skulle också kunna tänka mig att flytta tillbaka till Jönköping och jobba för Sveriges Radio där.  

Under studietiden hade jag valt mediaproduktion som inriktning och radioproduktion. Det var då jag kände att jag gärna ville till Sveriges Radio – både för ljudmediet och för public service-uppdraget, något jag tycker är väldigt viktigt.

Något extra roligt som överraskat dig under din tid som praktikant?

Jag blev förvånad över hur nervöst och spännande det var att sända live, men när jag väl kom in i det var det också det som var roligast. Det var också väldigt roligt att få följa med de som sände. För en intervju vi skulle göra med en naturvårdare, åkte vi 3 timmar enkel väg längs Vildmarksvägen. Då insåg jag hur mycket det finns att berätta och producera för en lokal radiokanal, om man bara rör på sig lite runt om sin i sin region. Just den gången fick jag även ansvara för att fotografera och lägga upp innehållet i Sociala Medier. Det var jättekul!

Nu är du visstidsanställd och dessförinnan var du sommarvikarie. Vad skiljer dessa anställningsformer åt mest?

Oavsett anställningsform har jag fått prova på många olika roller och uppgifter. Den största skillnaden mellan att vara praktikant och sommarvikarie var att jag fick ta ett lite större ansvar som sommarvikarier. 

Hur har det påverkat dig att prova på olika roller?

Ibland har jag känt att jag skulle bli bättre i en roll om jag fick stanna i den, men samtidigt är det så roligt att få göra olika saker. Och när man skiftar roll får man också större förståelse för de andra rollerna och respekt för varandras arbete. Som när jag i min reporterroll skrev på-annonserna till mina inspelade intervjuer, hade jag inte riktigt förståelsen för hur en bra på annons skulle vara. Sedan när jag fick testa på rollen som programledare, märkte jag vilken typ av på:or som fungerade. Så det har varit väldigt bra att få sätta sig in i de olika delarna.

Hur jobbar du med att fånga det lokala och ta in fler perspektiv?

Varje gång jag planerar och bokar in en intervju försöker jag tänka på att en händelse alltid har flera perspektiv, och då är det viktigt att man når folk som har olika upplevelser, inte bara en kategori.

 

Den 8 mars släpper vi höstens praktikplatser. Läs dem redan idag och förbered din ansökan: https://praktik.sverigesradio.se/

 

Följ oss via våra sociala kanaler!