Möt Cia, Viktor och Bella som var med och möjliggjorde Poddfest Nonstop - en festival för poddar, poddare och deras fans.

I söndags samlades ett 20-tal av Sveriges bästa och mest intressanta poddar för ett poddmaraton i tolv timmar. Poddfest Nonstop direktsändes bland annat på sverigesradio.se och Youtube.  Viktor Ubeira och Bella Qvist är två av de medarbetare som var med och gjorde festen möjlig. Cia Claesson var projektledare. Vi blev nyfikna på vad exakt de gjorde för att ro i land ett sådant här omfattande event.

Cia, kan du berätta kort om varför Sveriges Radio har dragit igång Poddfest? Vi tänkte att vi ville skapa ett event för alla fans som lyssnar på poddar där de får träffa och se dem IRL. Poddfest kan liknas vid en musikfestival, fast för poddar. En podd har för många blivit jämställt med en artist eller band som man bygger en relation med och därför gärna vill se live.

Hur många år har Sveriges Radio anordnat Poddfest? 
Just ’Poddfest’ har funnit sedan 2018. Innan hette evenemanget ’Dokupodd’. Evenemanget har genomförts på Fotografiska i Stockholm sen 2016. De som inte kunde vara på plats då och se sina favoritpoddar IRL, har alltid kunnat lyssna i efterhand på alla poddar som varit med.  Som mycket annat fick vi ställa in Poddfest 2020 pga Corona.
Inför årets Poddfest var det mycket tankearbete. Hur skulle vi komma i närheten av den känslan som det brukar vara när vi kört IRL.
Vi som jobbat med evenemanget i år är väldigt nöjda med genomförandet, utifrån att vi inte kunde ha publik på plats,  Det ska bli spännande att se statistiken från alla plattformar vi valde att sända på.

Ni samarbetar ju med Spotify, Acast och Podplay. Berätta mer om det. 
Samarbetet med andra aktörer på marknaden breddar festivalens innehåll. Publiken får möjlighet att förutom sin favoritpodd kanske också få en ny.  Precis som en musikfestival. Du kommer för ett band eller två men ser också ett annat som du inte hört tidigare.
Förutom poddar från våra samarbetspartners bjuder vi varje år in ett antal indiepoddar. I år blev det Alkispodden som vann förra årets tävling och Tappad Som Barn. 

Cia Claesson - Projektledare

Vad är det bästa med att få projektleda Poddfest?

Det roligast med det jobbet är att jag får jobba med så många olika yrkesgrupper på Sveriges Radio.
Mitt jobb går ut på att alla ska veta vad som behövs för att de ska kunna göra sitt arbete. Just på Poddfest Nonstop var vi ett team på ca. 30 personer på plats förutom poddarna. Alla måste veta och ha förutsättningar för att genomföra sitt uppdrag. Det är kul att organisera det!

Till din hjälp har du bland andra Viktor och Bella. Vad är det ni har gjort för Poddfest ska fungera?

Viktor: Jag planerar allt som har med ljud att göra; hur många mickar som behövs, hur  det ska sändas, hur många tekniker  behöver vi. Jag beställer också all nödvändig sändarutrusning för att kunna göra sändningen möjlig. Jag är ansvarig för hur allt ska kopplas ihop så att det till slut blir ett ljud som går till Radiohuset, som i sin tur går vidare till de olika sändningsplattformar vi använder.

Bella: Jag har tillsammans med mina fantastiska kollegor jobbat med att planera, producera och kurera det digitala innehållet för Sveriges största podd-event, som Poddfest Nonstop faktiskt är. Och det har varit så kul! Själv är jag ett riktigt poddsuperfan, så att få jobba med alla de stora namnen, och för att inte nämna Sveriges mesta podd- och radioproffs på Sveriges Radio - det har varit drömmigt. Vi har jobbat hårt men vi har skrattat massor också. 

Mycket av jobbet gick ut på att förbereda allting inför själva sändningsdagen, och sen väl på plats var det upp till mig och mina kollegor att göra verklighet av det hela, och att  ”bring to life” allt det fantastiska podd-materialet för publiken. Vi filmade, fotade, intervjuade, klippte och publicerade - och så pratade vi med publik och produktion förstås. Jättekul!

Vad skulle ni säga är det roligaste och mest utmanande i det här projektet?

Viktor: Att teamet får bestämma själv utifrån de förutsättningar vi fått. Allt från hur arbetet ska göras, vilka problem  som ska lösas på ett sätt som gör att alla kommer förstå den tekniska planeringen. Jag tycker det roligaste är just att jobba tillsammans med mina närmaste kollegor i ett och samma projekt. Det är mina kollegor som bygger det vi tänkt ut tillsammans. Utan dem blir det inget bygge.

Bella: Roligast är att få jobba kreativt och översätta det fantastiska radioinnehållet till något digitalt, och att få bjuda in lyssnarna på olika digitala plattformar in i Sveriges Radio-världen. Det är så spännande att få vara del av hela kedjan – från produktion till publikdialog, och att få jobba med människor som är proffs på det de gör. Jag är så stolt över att få vara med på ett hörn där. 

Mest utmanande är nog det höga tempot och att göra allt innehåll rättvisa online. Ibland får man ta beslut om att stryka saker eller så kan det komma svåra frågor förstås, och folk kan bli upprörda och ställa massa frågor - men även om det kan vara utmanande tycker jag det är viktigt att vi finns där för att svara på lyssnarnas frågor, samt att lära av varandra. 

Till sist - vad är det bästa ni vet med att jobba på Sveriges Radio?

Viktor: Att ha lyssnaren i fokus och alltid tänka på alla de som lyssnar därute. Jag strävar alltid efter att ge dem det bästa ljudet vi kan ge dem! Oavsett plattform och var de befinner sig.

Bella: För mig har det alltid varit en dröm att få jobba på Sveriges Radio. Jag brukade själv gå på olika radio-event och lyssnade massor på podd och radio. Det händer fortfarande ibland att jag får nypa mig själv i armen när jag ser någon programledare jag sett upp till länge -  gå förbi i trapphuset. Och speciellt när jag får jobba med dem, förstås. Det bästa med att jobba här är att jag vet att här jobbar de bästa av de bästa. Och alla vill skapa bästa möjliga public service. Jag är stolt över att vara en del av det vi gör här och Sveriges Radio erbjuder många olika roliga möjligheter, och fantastiskt duktiga kollegor. Jag stortrivs!

 

Viktor Uberai: Produktionstekniker i Radiohuset i Stockholm och jobbar mest med Ekoredaktionen, men jobbar också som arbetsledare för produktionsteknikerna.

 

Bella Qvist: Digital utvecklingsredaktör på Redaktionell Utveckling på Område Play

Till vardags jobbar jag med att utveckla Sveriges Radio digitalt, vilket betyder att jag bland annat coachar redaktioner i olika verktyg och arbetssätt, jag trendspanar och utbildar, jag fångar upp redaktionella behov och försöker lösa dem samtidigt som vi gör en digital utveckling. Vid stora event såsom Poddfest och Musikhjälpen jobbar jag ”hands on” och resten av tiden är jag inblandad i olika digitala satsningar. Jag hjälper Sveriges Radio nå ut till fler, och tvärtom - att fler att nå oss. Så vi att vi kan höra, och berätta, fler röster och berättelser.

 

Blir du sugen på att jobba på Sveriges Radio? Gå direkt in på vår ”lediga-jobb” sida https://karriar.sverigesradio.se/

Om du vill se och lyssna på PoddfestNonstop i efterhand, gör du det här:  www.sverigesradio.se/poddfest

 

 

Du kan också göra din praktik och/eller exjobb hos oss. Mer information om var i Sverige ser du också under lediga jobb/student.

Välkommen med din ansökan och God lyssning!

 

 

Följ oss via våra sociala kanaler!